Hozzávalók: |
Elkészítés: |
||||
30 dkg szűzpecsenye, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál zsír, 1 kis fej zeller fele levelestől, 1 zsenge petrezselyemgyökér, 2 szál zsenge sárgarépa, 1 kis fej karalábé, 10 dkg csiperkegomba, 5 dkg zöldborsó, 2-4 szál friss tárkony, friss petrezselyemzöld, 1 mokkáskanálnyi szemesbors, pirospaprika, só |
A finomra vágott vöröshagymát forró zsírba dobjuk és kissé megkapatjuk. Hozzáadjuk a megmosott, leitatott, kis (max. 1 cm-es) kockákra vágott húst. Együtt tovább pirítjuk, míg a hús színét nem váltja. (Használhatunk más részeiből is a röfinek, de a legjobb eredményt csak a szűzpecsenyétől várhatjuk; hamar megfő, könnyen magába szívja a lét és az ízeket, és mivel sovány, tartja a formáját is.) Ekkor meghintjük egy csipet pirospaprikával, elkeverjük, és felöntjük 1,5 liter vízzel vagy húslével és felforraljuk, majd a keletkező habot leszedjük. Ezután tüllzacskóban beletesszük a borsot, tárkonyt, zellerlevelet és petrezselyemzöldet (ez utóbbi kettőt nem kell sajnálni belőle), sózzuk, illetve tehetünk bele húsleves- vagy erőleves-kockát is. Fedő alatt, kislángon főzzük. Közben megtisztítjuk és kis kockákra felvágjuk a zöldségeket. Úgy gazdálkodjunk a zöldséggel, hogy felvágva kb. egy maréknyi legyen mindenből. Ha már kb. egy órája fő a hús, tegyük bele a feldarabolt zöldségeket és a zöldborsót, és csendesen főzzük kb. 20-30 percig, míg minden zöldség megpuhul. Fontos, hogy ne zubogjon, mert megtörik a leves színe-fénye, és opálos, zavaros lé lesz belőle. Akkor szép, ha sárgán csillog-villog. Ezután a levét kiegészítjük, amennyire szükséges, és ízlés szerint sózzuk, vegetázzuk. Még egyszer felforraljuk, és eperlevél tésztával kínáljuk. Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.
|
Ha szűzből készül akkor nem kell egy órai főzés mert annyi idő alatt szétfő (Szakácsmester ,gasztronómus 9